Internationale erfaringer
Det første sociale investeringsprogram blev etableret i Storbritannien i 2010. Programmet sigtede på at færre tidligere indsatte skulle begå ny kriminalitet. Programmet kan du læse mere om nedenfor. Siden fulgte USA i 2013 med en lignende investering i færre lovovertrædelser.
Siden er mange flere sociale investeringsprogrammer kommet til, bl.a. i USA, Australien og Canada, men også i velfærdsstater som Finland og Sverige.
De sociale investeringsprogrammer spænder bredt over velfærdsudfordringer blandt andet beskæftigelse, mistrivsel, udsatte børn og unge, hjemløshed, og livsstilssygdomme.
I 2020 er der 138 sociale investeringsprogrammer verden over ifølge Social Finance’s database. Nedenfor kan du læse mere om fire udvalgte programmer, der på hver sin vis illustrerer, hvad man kan opnå med en investeringstilgang til velfærdsudfordringer.
Sociale investeringer i børn og unge i udsatte positioner
Positive Families Partnership er et partnerskab i London. Formålet er at forebygge anbringelsen af børn ved hjælp af evidensbaseret familieterapi (Multisystemisk Familieterapi) og familieterapi (FFT), da en bedre og tidligere indsats kan øge målgruppens trivsel og samtidig nedbringe de offentlige udgifter til anbringelsen.
Målgruppen er 10-17-årige med vanskelige adfærdsproblematikker, som er i højrisikozonen for anbringelse. Projektet er i implementeringsfasen.
Læs mere om casen her.
Sociale investeringer i arbejdsmiljø
Tyhy-SiB er et socialt investeringsprogram i Finland, som har til formål at øge livskvalitet og arbejdsglæden samt reducere antallet af sygedage blandt offentlige ansatte. I projektet deltager ca. 1600 medarbejdere.
Der er aftalt et mål om en reducering af 2,1 sygedage per medarbejder. Reduceringen forventes at give store besparelser for den offentlige sektor. Programmet er stadig i gang.
Læs mere om casen her.
Sociale investeringer i trivsel
Reconnections er et engelsk socialt investeringsprogram, som forebygger ensomhed og social isolation. Målgruppen er 3000 ensomme mennesker bosat i Worcestershire. Udviklingen i oplevet ensomhed måles med den validerede amerikanske ensomhedsskala R-UCLA. Programmet er afsluttet i 2020 og er ved at blive evalueret.
Læs mere om casen her.
Sociale investeringer i forebyggelse af livsstilssygdomme
Kobe City-SiB er et socialt investeringsprogram i Japan, som er sat i verden for at forebygge nyresygdomme hos diabetikere og nedsætte udgifter forbundet med dialysebehandling. Indsatsen skal forhindre, at målgruppens medicinske tilstand forværres via et 6-måneders kost- og sundhedsprogram.
Den endelige tilbagebetaling sker på baggrund af en reducering i raten af nyresvigt på længere sigt, mens kortsigtede resultatindikatorer måles ved deltagernes gennemførsel af programmet og væsentlige livsstilsforbedringer. Projektet er ved at blive evalueret.
Læs mere om casen her.