Hvorfor er sociale investeringsprogrammer interessant?
Sociale investeringsprogrammer kan være interessante for både myndigheder, leverandører og investorer, og vigtigst af alt har sociale investeringsprogrammer potentiale i forhold til at skabe bedre liv for endnu flere mennesker, end vi allerede lykkes med i dag.
Myndighederne får mulighed for at indgå i offentligt-private partnerskaber om løsning af uløste udfordringer, hvor der kun betales, når der er effekt. Investorerne overtager altså den økonomiske risiko. Der er derfor mulighed for at afprøve og igangsætte flere forebyggende, tværgående og langsigtede velfærdsindsatser, idet myndigheden kun betaler, når den aftalte effekt opnås. Myndigheder får mere viden om, hvilke indsatser der virker og rum til at afprøve nye og innovative løsninger. Samtidig kan programmerne give økonomiske gevinster på både kort og langt sigt.
Leverandørerne får adgang til stabil og mere langsigtet finansiering ved at udbrede deres mest virkningsfulde indsatser. Herved skaber de bedre liv til gavn for endnu flere mennesker. De får mulighed for at styrke deres kapacitet, organisation og udvikle nye og innovative indsatser samt kompetencer til at dokumentere, at indsatsen virker. Denne type effektdokumentation er forretningskritisk og kan åbne døre for den enkelte leverandør. Det bliver muligt at løse flere velfærdsudfordringer ved at udbrede veldokumenterede indsatser til gavn for flest mulige.
Investorerne får mulighed for at afprøve et innovativt finansielt koncept, rettet mod offentlige budgetter, der kan udgøre et potentielt nyt og stort marked. Investorerne kan udvise samfundsansvar og samtidig opnå et økonomisk afkast. De bidrager til udvikling af Danmarks velfærd og til at skabe bedre liv for flere mennesker. Når markedet åbnes for investorer, kan de sociale investeringsprogrammer øge de samlede velfærdsinvesteringer.