Hjem, Job og Helhed: Forebyggelse af ungdomshjemløshed
Formål
At forebygge og reducere hjemløshed blandt unge i Aarhus Kommune. Der anvendes en CTI-indsats, som er målrettet borgere, som har behov for støtte i en kritisk overgangsfase. Derudover er ambitionen at bane vej for, at aktører på hjemløseområdet – nationale, kommunale og private – i højere grad prioriterer deres ressourcer på at etablere Housing First-indsatser til unge hjemløse.
Udfordring
Aarhus Kommune har en særlig udfordring med unge hjemløse som den by i Danmark med relativt flest unge hjemløse, sammenlignet med indbyggertallet. Byrådet har derfor defineret en målsætning om at halvere antallet af unge hjemløse mellem 18-24 år på fem år – fra 172 i 2019 til maksimalt 86 i 2024. For at gøre det, er der igangsat en række Housing First-indsatser.
Målgruppe
Projektet henvender sig til unge hjemløse – eller unge, som er i akut risiko for at blive hjemløse – og som samtidig har udfordringer, der rækker ud over manglen på bolig. De unge kan eksempelvis have udfordringer med psykisk sygdom eller misbrug, og skal vurderes at være i målgruppen for at modtage en tidlig og intensiv indsats i forhold til hjemløshed og beskæftigelse.
Resultatmål
- Boligsituation: Den unge har en stabil boligsituation. I praksis operationaliseres det som, at den unge ikke bruger forsorgshjem
- Selvmestring: Den unge oplever øget trivsel, lyst og evne til at mestre eget liv. Måles som progression i den unges handleplan i kommunen
- Arbejdsmarkedssituation: Den unge får større tilknytning til enten uddannelse eller arbejdsmarked. Beskæftigelse måles som, at den unge har været registreret med en beskæftigelsesgrad på mindst 25 pct. i foregående 6-måneders periode, og større tilknytning til uddannelse måles som indskrivning og studieaktivitet på en SU-berettiget uddannelse
Indsats
Investeringen er målrettet unge hjemløse i Aarhus Kommune med det formål, at få dem tættere på fast bolig. Målet er, at de unge skal væk fra herberg og i egen bolig, og at de skal komme tættere på, eller i gang med beskæftigelse eller uddannelse. Samtidig er det målet, at de unges livsmestring øges – så de på sigt bliver i stand til at mestre eget liv og kan stå på egne ben.
De unge, der tager del i projektet, skal tilbydes en intensiv, helhedsorienteret og fleksibel støtte- og udviklingsindsats, som har karakter af en forebyggende indsats i forhold til udvikling af kronisk hjemløshed eller yderligere forværring af aktuelle udfordringer.
Indsatsen er forankret i principperne i Housing First-tilgangen, og består af tre sammenhængende komponenter:
- Bolig: En betalelig bolig i et miljø, der giver de unge adgang til fællesskaber.
- Støtte: Intensiv, individuelt tilrettelagt og fleksibel social støtte inspireret af CTI-metoden
- Fællesskab: En fællesskabsindsats forankret i lokalmiljøet
Forløb
Status: I gang
Start: December 2021
Afsluttes: Februar 2027
Om investeringen
Indsatsens varighed:
Fem år
Kontakt
Emil Overgaard Bruhn
Konsulent
E-mail eob@dsi.dk
Tlf. +45 20 57 49 70