Ny investering skal hjælpe unge uden job eller uddannelse i Svendborg
Af
Publiceret
Pressemeddelelse:
Alt for mange unge i Danmark står uden for både job og uddannelse. Den seneste opgørelse viser, at der er tale om cirka 45.000 unge i alderen 15–24 år.
For den enkelte kan det betyde lavere livskvalitet, svagere tilknytning til arbejdsmarkedet og en øget risiko for at miste grebet om både uddannelse, job og sociale fællesskaber over længere tid.
Det billede genkender man i Svendborg Kommune, som har en højere andel unge uden for job og uddannelse end landsgennemsnittet. Derfor går kommunen nu sammen med Den Sociale Investeringsfond (DSI) og Lauritzen Fonden om indsatsen: Unge Navigator, der skal styrke deres forebyggende indsats for de unge i kommunen, som enten står uden job eller uddannelse eller er i risiko for at ende dér.
Med Unge Navigator vil vi insistere på, at ungeindsatsen er et fælles ansvar
Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune
“Vi ved, at unge, der falder ud tidligt, ofte også har sværere ved at få fodfæste som voksne. Derfor skal vi turde sætte tidligt ind – og gøre det på tværs af siloer og sektorer. Med Unge Navigator vil vi insistere på, at ungeindsatsen er et fælles ansvar,” siger Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune.
Tidlig indsats og stærke relationer
Indsatsen løber over fem år og omfatter cirka 180 unge i alderen 13–19 år, som enten allerede står uden for uddannelse og job eller vurderes at være i risiko for det. Målgruppen spænder bredt: fra elever med højt fravær og lave karakterer til unge, som kommunen ved er ved at miste fodfæstet i en ungdomsuddannelse eller et fritidsjob.
Indsatsen kombinerer en tæt relation til en fast ungetovholder med et nyt mødested på Svendborg Kommunale Ungdomsskole. Mødestedet skal fungere som samlingspunkt for rådgivning, gruppeforløb og brobygning til fritidsliv og uddannelse og skal bidrage til at samle trådene i en indsats, som ellers ofte er præget af mange overgange og skift.
Svendborg som forgangskommune
Investeringen følger en social effektinvesteringsmodel, hvor DSI har stillet cirka 6,9 mio. kr. til rådighed for kommunen. Samtidig har Lauritzen Fonden bevilliget 3 mio. kr. til investeringen blandt andet til en styrket evaluering.
Når man har flere unge uden for job og uddannelse end gennemsnittet, kræver det mod og vilje at handle. Det viser Svendborg Kommune her.
Camilla Bjerre Damgaard, fondschef i DSI
”I Lauritzen Fonden er vi optagede af at modne markedet for sociale investeringer, fordi det kan flytte flere midler til vigtig forebyggelse. Svendborg Kommune er en datadrevet kommune med mod til at arbejde på tværs – noget vi ser som afgørende for at lykkes med sociale investeringer og for at lære undervejs. Vi ser frem til samarbejdet med DSI og Svendborg Kommune om at hjælpe endnu flere unge godt på vej,” siger Kathrine Geisler Madsen, underdirektør i Lauritzen Fonden.
Svendborg Kommune medfinansierer 5 mio. kr. af udgifterne til indsatsen og deler derudover resultatbetalingerne til DSI mellem Social-, Beskæftigelses- samt Familie, Børn og Unge-forvaltningerne.
“Når man har flere unge uden for job og uddannelse end gennemsnittet, kræver det mod og vilje at handle. Det viser Svendborg Kommune her. De investerer stort, tænker på tværs og sætter fælles retning for det her er ikke en opgave, en forvaltning kan løfte alene. Og med bidrag fra Lauritzen Fonden til blandt andet at måle effekten, tror vi på, at indsatsen både kan forankres lokalt og udbredes til endnu flere kommuner,” siger Camilla Bjerre Damgaard, fondschef i DSI.
Læs mere om investeringen her
Kontakt
Mette Dalsgaard Myrup
Kommunikationskonsulent, DSI
Tlf. +45 42 67 76 57
Email msm@dsi.dk