Den første sociale investering på sundhedsområdet af sin art i Danmark skal være med til at skabe en sundere livsstil og forebygge senkomplikationer for mennesker med type 2-diabetes. Den Sociale Investeringsfond og Rådet for Sociale Investeringer har i alt investeret 13,3 millioner kroner i indsatsen, som Aarhus Kommune skal levere.
Diabetes skaber begrænsninger i mange menneskers liv. Særligt hos udsatte borgere, som i forvejen har udfordringer med sund kost og fysisk aktivitet. Derfor har Den Sociale Investeringsfond, Rådet for Sociale Investeringer og Aarhus Kommune nu indgået et samarbejde om et socialt investeringsprogram, der skal hjælpe mennesker med type 2-diabetes, som er i særlig risiko for at udvikle senkomplikationer, herunder nerve- og nyresygdomme. Den Sociale Investeringsfond og Rådet for Sociale Investeringer har i alt investeret 13,3 millioner kroner i indsatsen, som Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune skal levere.
Målet er at hjælpe 450 mennesker med type 2-diabetes over en periode på tre år. Indsatsen, som er udviklet i samarbejde med Steno Diabetes Center Aarhus og i dialog med Praktiserende Lægers Organisation Aarhus, tager udgangspunkt i en igangværende indsats i Aarhus Vest. Denne viser, at man med de rette midler, kan lykkes med at få ellers udsatte borgere til at leve et liv, som forebygger senkomplikationer efter type 2-diabetes.
Hos PLO Aarhus ser formand Jakob Ravn frem til at gå ind i samarbejdet.
Flere investeringer på sundhedsområdet
Aarhus Kommune arbejder målrettet med at mindske ulighed i sundhed. Og det er dermed helt naturligt, at Sundhed og Omsorg går ind i samarbejdet som en aktiv aktør:
Investeringen på 13,3 millioner kroner er den første sociale investering på sundhedsområdet i Danmark. Hos Rådet for Sociale Investeringer håber formand, Gurli Martinussen, at det ikke er den sidste:
Fakta om diabetes
Fakta om sociale investeringer
I et socialt investeringsprogram går en myndighed, en leverandør med faglig ekspertise og en investor sammen om at gennemføre en indsats, der både kan skabe livsforbedringer for den enkelte og på sigt kan skabe gevinster på et offentligt budget. Investeringsprogrammet påbegyndes ved, at investoren stiller kapital til rådighed for leverandøren, som kan påbegynde arbejdet med indsatsen. Hvis indsatsen har den aftalte effekt og dermed skaber social forandring, betaler myndigheden investoren tilbage plus et afkast. Det er altså investor, der bærer risikoen.
Nanna Lodberg Theut
Kommunikationschef i Den Sociale Investeringsfond:
4185 1005
nlot@dsi.dk
Tue Germundsson
Presseansvarlig i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
4185 9054
tuge@aarhus.dk
Annelli Sandbæk
Enhedschef for Enhed for Sammenhængende Patientforløb, Steno Diabetes Center Aarhus
2128 2073
anesnd@rm.dk
Gurli Martinussen
Formand for Rådet for Sociale Investeringer
2171 3030
gmartinussen@outlook.dk